Ervaar wat een mooi verhaal met je doet...

Workshop Verhalen vertellen voor leerkrachten

Doel van deze workshop is leerkrachten kennis te laten maken met het fenomeen vertellen en ze tevens te enthousiasmeren om naast het voorlezen ook het vertellen van verhalen als werkvorm toe te passen tijdens hun lessen.

Na een korte inleiding gaan ze aan de slag met vertelopdrachten, zodat ze ervaren wat er zoal komt kijken bij het vertellen van een verhaal. Er wordt ingegaan op emoties, uitbeelden, stemgebruik, mimiek en lichaamstaal.
Daarna wordt een verhaal zowel voorgelezen als verteld, zodat ze het verschil tussen de beide vaardigheden ervaren.
Vervolgens wordt er gewerkt aan een eindopdracht. De workshop wordt afgesloten met een korte presentatie van elke deelnemer, die zijn/haar verhaal vertelt aan de groep.

NB. Naast verhalenverteller ben ik ook jeugdbibliothecaris en staat voorlezen bij mij hoog in het vaandel. Het feit dat ik naast voorlezen de vaardigheid heb om te vertellen ervaar ik als een enorme verrijking in mijn werk.

In “Open Boek, handboek leesbevordering” schrijft Jos Walta dat vertellen, voorlezen en voordragen tot het basispakket van vaardigheden zouden moeten behoren van elke leerkracht.
Ik hoop dat deelname aan deze workshop kan bijdragen tot de volgende citaat uit dat handboek: “Een leerkracht die goed kan vertellen is goud waard”.

Deelname: minimaal 4, maximaal 15 personen
Locatie: op de deelnemende school
Duur: 3 uur (inclusief halfuur pauze)
Kosten in overleg

 

De Nationale Voorleeswedstrijd 2023-2024

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingsproject voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. Alle basisscholen kunnen hieraan meedoen en elke deelnemende school vaardigt een voorleeskampioen af. De schoolkampioenen strijden vervolgens in kwart- en halve finales tegen elkaar, meestal in een lokale bibliotheek. Vervolgens gaat er per provincie één kandidaat naar de landelijke finale, waar uiteindelijk de Nationale Voorleeskampioen gekozen wordt. De finale is één grote happening en de Nationale Voorleeskampioen krijgt , naast eeuwige roem en een trofee, veel aandacht van de landelijke pers!

Kijk voor meer informatie op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

Workshop Voorleestips voor de Voorleeswedstrijd

De workshop is bedoeld om deelnemers aan de Voorleeswedstrijd te ondersteunen in de voorbereiding voor de kwart- en halve finales. Tijdens de wedstrijd worden de kinderen op veel punten beoordeeld, zoals stemgebruik, intonatie en tempo. In de workshop komen al deze punten aan bod. De kinderen gaan er mee aan de slag en leren ze toe te passen in hun eigen fragmenten. Met alle tips kunnen ze thuis verder oefenen en zich goed voorbereiden. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen én plezier tijdens de wedstrijd!

Instapvoorwaarde: de kinderen hebben de gekozen boeken zelf gelezen en ze hebben de voorleesfragmenten al uitgezocht.

Leeftijd: groepen 7 en 8
Groepsgrootte: max. 10 leerlingen
Duur: 2 uur

Privacy en algemene voorwaarden