De Vertelclub: dé plek waar kinderen verhalen leren vertellen

In 2012 heeft Zuleika De Vertelclub in Hengelo opgericht. Inmiddels hebben al veel kinderen hier met plezier leren vertellen.

Waarom vertellen?
Verhalen vertellen is leuk om te doen, maar daarnaast is het ook erg goed voor de taalontwikkeling, het leren presenteren en het zelfvertrouwen. In 6 lessen van 1,5 uur leren de kinderen een verhaal vertellen. Als afsluiting van de cursus geven de kinderen een presentatie van hun verhaal voor publiek.

Klik hier voor meer informatie over de cursus vertellen
Klik hier voor de video van De Vertelclub

Praktische informatie
De lessen vinden plaats op de zaterdag

Tijd: zaterdag van 13.00-14.30 uur.
Locatie: Bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34, tel. 074-2452565
Data: Zaterdag 3, 10, 17 en 24 november 1 en 8 december 2018. Eindpresentatie: zaterdag 15 december 2018 van 16.30-17.30 uur.
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Kosten: € 70,- voor 6 lessen van 1,5 uur

 

Vertelworkshop na schooltijd

Zuleika verzorgt een vertelworkshop in Bibliotheek Hengelo, voor kinderen vanaf 9 jaar. Een belangrijk doel van deze workshop is de kinderen te enthousiasmeren om zelf te gaan vertellen. Vertellen is goed voor de taalontwikkeling, het zelfvertrouwen en het leren presenteren. Maar het is vooral heel erg leuk! Na een korte inleiding gaan de kinderen aan de slag met spel- en doe- opdrachten.

Praktische informatie
Tijd: 12.00-13.00 uur
Data: Vanaf 6 oktober t/m 8 december 2018 elke zaterdag van 12.00-13.00 uur.
Locatie: Bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34, tel.074-2452565
Leeftijd: 9 – 12 jaar.
Kosten: € 5,- per keer
Aanmelden kan via www.jeugdpleinhengelo.nl. Hier vindt u ook het actuele overzicht van de workshop-data.

Jeugdplein Hengelo
De gemeente Hengelo en alle plaatselijke aanbieders van sport, cultuur en welzijn werken samen binnen het Jeugdplein Hengelo. Op dit ‘plein’ komen alle activiteiten voor kinderen samen op één website: www.jeugdpleinhengelo.nl. De site biedt ouders, professionals en kinderen een totaaloverzicht van (naschoolse) activiteiten voor kinderen in Hengelo.

 

Workshop Verhalen vertellen voor leerkrachten

Doel van deze workshop is leerkrachten kennis te laten maken met het fenomeen vertellen en ze tevens te enthousiasmeren om naast het voorlezen ook het vertellen van verhalen als werkvorm toe te passen tijdens hun lessen.

Na een korte inleiding gaan ze aan de slag met vertelopdrachten, zodat ze ervaren wat er zoal komt kijken bij het vertellen van een verhaal. Er wordt ingegaan op emoties, uitbeelden, stemgebruik, mimiek en lichaamstaal.

Daarna wordt aan hun een verhaal zowel voorgelezen als verteld, zodat ze het verschil tussen de beide vaardigheden ervaren.

Vervolgens wordt er gewerkt aan een eindopdracht. De workshop wordt afgesloten met een korte presentatie van elke deelnemer, die zijn/haar verhaal vertelt aan de groep.

NB. Naast verhalenverteller ben ik ook jeugdbibliothecaris en staat voorlezen bij mij hoog in het vaandel. Het feit dat ik naast voorlezen de vaardigheid heb om te vertellen ervaar ik als een enorme verrijking in mijn werk.

In “Open Boek, handboek leesbevordering” schrijft Jos Walta dat vertellen, voorlezen en voordragen tot het basispakket van vaardigheden zouden moeten behoren van elke leerkracht.

Ik hoop dat deelname aan deze workshop kan bijdragen tot de volgende citaat uit dat handboek: “Een leerkracht die goed kan vertellen is goud waard”.

Deelname: minimaal 4, maximaal 15 personen
Locatie: op de deelnemende school
Duur: 3 uur (inclusief halfuur pauze)
Kosten in overleg

 

De Nationale Voorleeswedstrijd 2018-2019

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingsproject voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. Alle basisscholen kunnen hieraan meedoen en elke deelnemende school vaardigt een voorleeskampioen af. De schoolkampioenen strijden vervolgens in kwart- en halve finales tegen elkaar, meestal in een lokale bibliotheek. Vervolgens gaat er per provincie één kandidaat naar de landelijke finale, waar uiteindelijk de Nationale Voorleeskampioen gekozen wordt. De finale is één grote happening en de Nationale Voorleeskampioen krijgt , naast eeuwige roem en een trofee, veel aandacht van de landelijke pers!

Kijk voor meer informatie op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

Workshop Voorleestips voor de Voorleeswedstrijd

De workshop is bedoeld om deelnemers aan de Voorleeswedstrijd te ondersteunen in de voorbereiding voor de kwart- en halve finales. Tijdens de wedstrijd worden de kinderen op veel punten beoordeeld, zoals stemgebruik, intonatie en tempo. In de workshop komen al deze punten aan bod. De kinderen gaan er mee aan de slag en leren ze toe te passen in hun eigen fragmenten. Met alle tips kunnen ze thuis verder oefenen en zich goed voorbereiden. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen én plezier tijdens de wedstrijd!

Instapvoorwaarde: de kinderen hebben de gekozen boeken zelf gelezen en ze hebben de voorleesfragmenten al uitgezocht.

Leeftijd: groepen 7 en 8
Groepsgrootte:
max. 10 leerlingen
Duur:
2 uur

 

Activiteiten Jeugdplein Hengelo

Website ontwerp: Webton  |   Teksten: Helene Huizenga en Annemiek Maathuis  |   Foto's en Video: Jurriën Huizenga